Grad Doboj nominovan za ekološku nagradu “BiH Green awards”

5. april 2017. godine – Grad Doboj, zajedno sa još 5 gradova iz BiH, nominovan je za nagradu “BiH GREEN AWARDS” 2017, koju dodjeljuju Ambasada SAD i Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle. Ova nagrada se dodjeljuje se lokalnim zajednicama, NVO, firmama i građanima za njihov doprinos u zaštiti životne sredine. 

Gradska uprava poziva građane da podrže kandidaturu i glasaju za svoj grad, a glasati se može na  www.crp.org.ba

 

Ovo su neke  aktivnosti koje je proveo grad Doboj i na osnovu kojih je zaslužio da bude jedan od kandidata za ovu nagradu:

  • Skupština grada je usvojila strateške dokumente – SEAP (Akcioni plan energetski održivog razvoja grada Doboj) i Akcioni plan za povećanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru u gradu Doboj (jedini u RS koji to ima), čija će realizcija doprinjeti smanjenju CO2 i čistijoj životnoj sredini.
  • U toku je realizacija projekta koji finansira EU, a sprovodi UNDP BiH pod nazivom „Uklanjanje divljih deponija i proširenje organizovanog prikupljanja otpada na lokacijama 6 mjesnih zajednica na teritoriji grada Doboja (Trnjačani, Čivčije Bukovačke, Opsine, Kladari, Johovac i Prnjavor Mali)“, koji podrazumjeva čišćenje najveće divlje deponije sa ovog lokaliteta (preko 7000 tona otpada) i uključivanje preko 1300 domaćinstava u organizovan odvoz prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada od strane ovlaštenog komunalnog preduzeća.
  • Grad je i pored katastrofalne poplave koja ga je zadesila 2014.godine, ponovo pun zelenila,  grad u kojem u zimskim periodima nema zagađenja vazduha iznad dozvoljenih vrijednosti.
  • Grad Doboj već godinama tradicionalno obilježava značajne međunarodne datume kao što su Međunarodni dan energetske efikasnosti, Svjetski dan voda, Svjetski dan planete zemlje, Svjetski dan zaštite životne sredine i Međunarodni dan bez automobila.

(doboj.gov.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *