Gdje je optužnica u slučaju Bobar banka?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine juče se oglasilo saopštenjem u kojem se navodi da će optužnice u predmetu Bobar banka uskoro biti proslijeđene na potvrđivanje Sudu BiH.

 

U saopštenju se, između ostalog, navodi da je ovaj institucija provela istragu koja je trajala oko 18 mjeseci, uz više stotina prikupljenih dokaza, provedenih vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke, kojima je prouzrokovana direktna šteta od približno 130 miliona KM, za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, preduzeća i građani.

Međutim, kako N1 saznaje iz izvora bliskih Sudu BiH, optužnica još uvijek nije proslijeđena na potvrđivanje, a postoje indicije da to uskoro neće biti ni učinjeno. O tome je juče gostujući na N1 govorio i Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Na pitanje da li je slučajnost da se na dan suspenzije diže optužnica u slučaju Bobar banke te poziva Milorad Dodik na saslušanje, Mektić je odgovorio da to nije slučajnost.

“To je pokušaj zadnje igre glavnog tužioca da pokuša izigrati neku žrtvu i da se predstavi kao osoba koja je željela nešto uraditi, a nije mu dozvoljeno”, rekao je ministar Mektić.

Mektić je rekao da se optužnica protiv Bobar banke ne podiže danas.

“Koliko ja imam informacije, glavni tužilac pred samo podizanje optužnice je od postupajućeg tužioca uzeo kompletan spis i odnio ga sebi. Taj predmet treba biti vraćen postupajućem tužiocu i možda mu treba 15. dana da podigne optužnicu”, rekao je Mektić za N1.

Izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *