Erdogan stigao u dvodnevnu posjetu Srbiji

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak navečer stigao je u posjetu Srbiji.

Turskog predsjednika su na aerodromu Nikola Tesla dočekali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije kao i ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgic.

Tokom dvodnevne posjete Srbiji Erdogan će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima, učestvovati na srpsko-turskom poslovnom forumu i posjetiti Novi Pazar.

U fokusu posjete biće ekonomska saradnja pri čemu je srpska strana najviše zainteresovana za privlačenje novih investicija iz Turske, a jedna od tema biće i energetika, odnosno gasovod Turski tok.

U Srbiju s predsjednikom Turske dolazi i 185 privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiji. Očekuje se potpisivanje novog Sporazuma o slobodnoj trgovini dvije zemlje, kao i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

Erdogan je, uoči posjete, u intervjuu “Politici” rekao da je saradnja Srbije i Turske od ključne važnosti za mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu, ali i širom Evrope.

Nema sumnje da je saradnja neizbježna zbog geopolitičkog položaja dvije zemlje. Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu. Kao što Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu. Stoga je za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti“, rekao je Erdogan.

On je ocijenio da Srbija i Turska imaju različite poglede, ali da na njih nikada ne gledaju kao na prepreke u saradnji.

(N1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *