Elektroprivreda RS: Struja ne poskupljuje, ali će računi biti veći

BANJALUKA – Nijedno zavisno preduzeće iz sistema ERS a nije podnijelo zahtijev Regulatornoj komisiji za energetiku za promjenom cijene električne energije, dakle poskupljenja električne energije neće biti, poručuju iz Elektroprivrede Republike Srpske.

Dodaju kako su oni društveno odgovorna kompanija koja neće dozvoliti još jedan udar na džepove građana Republike Srpske u narednom periodu. “Prosječna cijena električne energije  za domaćinstva po kilovat času u proteklih šest mjeseci iznosila je 13,1 pfeninga i to je jedna od najjeftinijih cijena električne energije kako u regionu, tako i u  Evropi.  Elektroprivreda Republike Srpske i dalje će biti najjeftiniji ponuđač i siguran snabdijevač svih svojih kupaca”, kažu oni. Pojašnjavaju kako se uvećanje cijene na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi se na cijenu električne energije. “Radi se o posebnoj naknadi  koja  ne predstavlja  prihod  Elektroprivrede Republike Srpske niti njenih  zavisnih preduzeća.

U skladu sa  direktivama EU,  BiH i RS preuzele su obavezu uvećanja udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, dakle radi se o namjenskim sredstvima putem kojih se vrši plaćanje u sistemu podsticaja”, saopšteno je iz službe za informisanje ovog preduzeća.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *