Ekološka Fiat Panda na metan obara proizvodne rekorde

Sa fabričkih traka pogona u Pomiljanu sišao je jubilarni 300-hiljaditi primerak FIAT-a Pande sa pogonom na komprimovani priridni gas.

Nijedan drugi automobil na metan u Evropi nije dostigao brojeve koje beleži FIAT-ov mali gradski model. 

Panda je ujedno bila prvi automobil italijanske kompanije na komprimovani prirodni gas u serijskoj proizvodnji, a u periodu od 2007. godine do danas i najprodavaniji automobil na metan u Evropi. Tokom tog perioda, drugoplasirano vozilo u istoj kategoriji bio je još jedan FIAT: Punto. 

Jubilarni primerak proizveden je u beloj Lounge verziji. Opremljena dvocilindarskim TwinAir Turbo Natural Power motorom, sa pogonom na benzin i metan, ova Panda razvija 80 ks (59 kW), sa potrošnjom od 4,5 litara benzina, ili 3,1 kilograma metana (na 100 km vožnje u kombinovanom ciklusu), uz minimalnu emisiju CO2 od 106 g/km za benzinsku i 85 g/km za metansku verziju. 

U odnosu na benzin, metan smanjuje emisiju CO2 za 23 odsto, dok se emisija azotnih oksida manja za čak 52 odsto.

 

FIAT je već 20-ak godina lider u Evropi kada je reč o vozilima sa benzinsko-metanskim motorima, sa preko 700 hiljada prodatih vozila i linijom šest modela brenda (Panda, Punto, Qubo, Doblo, 500L i 500L Living), jednim modelom marke Lancia (Ypsilon) i četiri iz game FIAT Professional (Fiorino, Doblo Cargo, Ducato i Ducato Panorama). 

U FIAT-u smatraju da je, radi istinskog poboljšanja kvaliteta vazduha a samim tim i postizanja održive mobilnosti, potrebno da nastave da kombinuju tradicionalne i alternativne tehnologije, imajući na umu posebna pravila svakog tržišta ponaosob. 

Metan ima izuzetan potencijal kao obnovljiv energent, zahvaljujući biometanu, gorivu visokog razvojnog potencijala. Biometan je bio-gas koji nakon obrade daje određenu koncentraciju metana (iz gradskog ili poljoprivrednog otpada), tako da može da se koristi kao bio-gorivo za motore, poput prirodnog gasa

Emisija ugljen-dioksida kod biometana je 20% niža nego kod benzina.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *