“Država” sama sebi najveći dužnik

BANJALUKA – Dug za doprinose prema Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje RS nastavlja da raste, a najveći dužnici dolaze iz javnog sektora, što kreira krug u kojem država u stvari duguje sama sebi. Na polovini godine dug za doprinose je dostigao 429,4 miliona maraka i u odnosu na isti period prošle godine porastao je za oko 24 miliona. Najveći dužnici za doprinose, kako pokazuje evidencija Fonda PIO RS, su zdravstvene ustanove i preduzeća u kojima je država većinski vlasnik. Samo jedna privatna firma nalazi se među deset najvećih dužnika za doprinose u Srpskoj.
Milionska dugovanja za doprinose, upozoravaju u Fondu PIO, otežavaju i produžuju rok za isplatu penzija. U njihovu kasu svakog mjeseca se od doprinosa slije u prosjeku oko 62 miliona maraka. Za isplatu penzija je, međutim, mjesečno potrebno oko 83 miliona KM. Nedostatak novca nekada je namirivan zaduživanjem Fonda PIO putem kredita, a od kada je isplata penzija prebačena na trezor trošak penzija je pao na republički budžet. Zbog problema sa likvidnošću isplata penzija umjesto dva-tri traje i po desetak dana. – Kada bi svi redovno uplaćivali doprinose, odmah bi bio obezbijeđen novac za sve penzije. Ovako, svaki mjesec nam fali oko pet-šest miliona maraka, zbog čega i isplate penzija traju duže – objašnjava portparol Fonda PIO RS Tihomir Joksimović. On kaže da je priliv novca od doprinosa u Srpskoj, ipak, bolji u odnosu na zemlje u regionu. – U Srbiji i Hrvatskoj mnogo više dodaju iz republičke kase za isplatu penzija, tačnije oko 45 odsto, dok mi nikada nismo prelazili 22 odsto – dodao je Joksimović. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je nevjerovatno na koji način u našem društvu funkcioniše uplata poreza i doprinosa. – Dešava se da budžetski korisnici ne mogu plaćati svoje obaveze. Smanjena je privredna aktivnost i na kraju imamo manje ubranih poreza i doprinosa. Potrebno je smanjiti javnu potrošnju, a mora biti smanjeno i oporezivanje rada. To je neminovno, a taj korak je definisan i u reformskoj agendi. Međutim, dvije godine o tome pričamo, a ništa nije preduzeto – dodaje Škrebić.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da nijedan knjigovođa u RS neće dozvoliti poslodavcu iz privatnog sektora da isplati lične dohotke bez uplaćenih doprinosa, dok je to kod javnih preduzeća i ustanova postala praksa. – To znači da imamo dvostruki aršin prema obavezama kada je u pitanju isplata ličnih dohodaka – ističe Pavlović. On naglašava da je to anomalija koja se desila u društvu i koja je rezultat prekomjernog zapošljavanja u javnim preduzećima i ustanovama. – Sve to dovodi do situacije da firme poput “Željeznica RS” ili neke bolnice ne mogu isplatiti plate u cijelosti, pa koriste to što su od javnog značaja da ne uplate doprinose. To treba strože da kontroliše Poreska uprava – dodao je Pavlović.
Dug subjekata kojima je odobren reprogram i koji plaćaju tekuće obaveze (miliona KM) – UKC RS – 30,8
– “Svislajon IAT” Trebinje 10,1
– Bolnica Istočno Sarajevo 8,5
– Bolnica Doboj 8,1
– “Željeznice RS” – 7,0
– Univerzitetska bolnica Foča 6,9
– “Kosmos” Banjaluka – 5,1
– Bolnica Bijeljina – 2,6
– Opšta bolnica Prijedor – 3,3
– Dom zdravlja Trebinje 2,9
Dužnici koji nemaju reprogram – “Novoteks” Trebinje (u stečaju) – 9,5
– “Birač” Zvornik (u stečaju) 4,8
– “Mladost” Mrkonjić Grad – 3,7
– “Nova forma” Šamac – 2,1

Izvor : Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *