Doboj: Žene u većem riziku od dijabetesa

Povodom 14.novembra Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa Dom zdravlja u Doboju u saradnji sa dobojskim Udruženjem dijabetičara „Dijabeta“ i Medicinskom školom organizovali su akciju mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi. Ovogodišnja tema je „dijabetes kod žena“.

Iako se do sada smatralo da su muškarci u većem riziku obiljevanja od dijabetesa, podaci  dobojskog Doma zdravlja u poslednje dvije godine pokazuju suprotno. Od oko 4.600 pacijenata sa dijabetesom pod insulinskom i oralnom terapijom, 2.500 ili 58 odsto je žena. Osim stresa koji u najvećoj mjeri doprinosi ovom progresivnom oboljenju, ljekar Andrea Tomić ukazuju i na gestacijski dijabetes koji žene mogu dobiti u trudnoći. Povišena vrijednost šećera u krvi može dovesti i do stereliteta.

-Gestracijski dijabetes obično nastaje u trećem mjesecu trudnoće, takve žene mogu da rađaju krupnu djecu od oko 5 kg koja mogu naslijediti bolest, neophodno je uraditi i insulinemija, likemiju, jer šećerna bolest može uticati na sterelitet, objašnajva dr Tomić.

Stevica Rodić od dijabetesa tipa 1 boluje dvadeset četiri godine. Redovno uzimanje terapije, fizička aktivnost, uredan život te druženja u Udruženju dijabetičara „Dijabeta“ , čiji je aktivan član, uveliko mu kaže olakšavaju borbu sa ovim oboljenjem.

-Kroz sav svoj staž dijabetičara mogu reći da u zadnjih nekoliko godina živim najkvalitetniji život, a tome je uveliko doprinijelo i druženje u udruženju , što više pričamo o tome, družimo se međusobno, razmjenjujemo iskustva,  bolje regulišemo i bolest, kaže Rodić.

Žeđ, učestalo mokrenje, preznojavanje, drhtavica, slabost, neki su od prvih simptoma dijabetesa, koji često zna biti nevidljivo oboljenje. Dobojlije koje su se odazvale akciji povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa kažu da nisu primijetili neke od tih simptoma, ali prekontorlisati se, smatraju,  nikad nije na odmet.

-Nisam nikada imala tih problema, zadovoljna sam i današnjim mjerenjem ( 5,6), s obzirom da sam i doručkovala, kazala je sedamdesetčetverogodišnja Ana Žugić .

 Stručnjaci podsjećaju da se normalna vrijednost šećera u krvi kreće od 3,5 do 6, od 7 do 11 se kategoriše kao latentni,  dok vrijednosti preko 11 pripadaju grupi dijabetičara. U organizaciji Doma zdravlja 17. i 18. novembra, u hotelu „Park“  biće održan Drugi simpozijum sa međunarodnim učešćem – Sva lica dijabetesa.

RTV Doboj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *