Doboj: Učenje nema ni početak a ni kraj

Danas je oko 80 dobojskih osnovaca učestvovalo je u „Berbi priča“, manifestaciji koju je povodom „Sedmice cjeloživotnog učenja“ u tom gradu organizovao „Europlus“, a finansirala Evropska unija. Druženje sa najmlađima je upriličeno s ciljem podsticanja razvoja čitalačkih navika kod djece.

Mališani su ispunili salu Centra za kulturu i obrazovanje okićenu knjigama koje su, upakovane u prozirne kese ukrašene žuto-plavim trakama, visile sa balkona. Uz knjige su bili upakovani integralni slatkiši i sa njima i poruke o “pametnoj” hrani i cjeloživotnom učenju. Knjige su bile podešene na visini tako da djeca mogu da ih „uberu“ uz pomoć odraslih, a do berbe ih je pričama vodio animator. Tokom sat i po druženja mališani su pili sokove i dijeljeno im je voće.

S ciljem promocije cjeloživotnog učenja i značaja čitanja za profesionalni razvoj pojedinca, u okviru „Sedmice cjeloživotnog učenja“, nevladina organizacija „Europlus“ je za odrasle ljubitelje knjige sa područja Doboja organizovala „Berbu knjiga“.

U okviru te manifestacije u opuštenoj jednočasovnoj atmosferi Centra za kulturu i obrazovanje Doboj, odrasli ljubitelji pisane riječi su poslali poruku o značaju čitanja za kvalitet života.

Kroz druženje, do naslova nabavljenih u saradnji sa stručnjacima, u zanimljivoj radionici čitaoce je vodio animator. Knjige koje su „brali“ su u prostoru visile na dohvat ruke vezane ukrasnim vrpcama, a za sve učesnike obezbijeđen je i koktel. Interaktivna radionica za odrasle, osmišljena kao „berba knjiga“, je dio info kampanje projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“.

Manifestacije su organizovane u saradnji sa Centrom za kulturu i obrazovanje Doboj i Narodnom bibliotekom Doboj. Dio su info kampanje o cjeloživotnom učenju, projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji finansira Evropska unija u vrijednosti od oko 230.000 eura, a provodi Europlus. Projekat se kroz devet aktivnosti u trajanju od dvije godine provodi na području Doboja, Modriče i Dervente. Posvećen je i podizanju svijesti o značaju cjeloživotnog učenja, a čitanje je jedan od važnih preduslova na tom putu.

RTV Doboj
Bojana Lugonjić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *