Doboj: Otvorena nova kulturna sezona

Doboj 19.1. –  Tradicionalnim 21. bogojavljenskim koncertom na kome su nastupili hor „Srbadija“ i ansambl "Bisernica" iz Bijeljine,kao i izložbom djela akademskog slikara Drage Simića iz Loznice sinoć je počela ovogodišnja sezona kulturnih dešavanja u gradu Doboju.

Na otvaranju izložbe „Lica zemlje i ljudi“ njen autor je rekao da postavke obuhvata ciklus od 25 djela žanrovski bogatog opusa. Izloženi su pejzaži, enterijeri i portreti poznatih ličnosti vezanih za reformu srpskog jezika i književnost. Pozadine njegovih portreta sugerišu bogatstvo unutrašnjeg života bilo koga od njih. Povezao je figurativno, simbolično, ali i apstraktno,te je na taj način ispisao biografije Vuka Karadžića, Ive Andrića i drugih.

– Portreti na neki način predstavljaju i pejzaže, sve ono što su oni kroz svoju istoriju prolazili i ono stvaralaštvo koje su oni izgradili, objasnio je Simić.

– Ova izložba bi mogla da se razdvoji u potpuno dvije različite izložbe, ali ta nevidljiva nit koju on postavlja spaja sve nevezano da li je crtež ili slika.Njegova asocijativnost u slikarstvu je nešto što ga izdvaja u tom smislu da se može prepoznati ako gledamo njegov portret ili pejzaž da to Drago Simić,rekla je na otvaranju izložbe u Doboju istoričar umjetnosti Marina Cvetanović. Ova izložba biće postavljena u Doboju do kraja februara.

Izložba je prethodila tradicionalnom bogojavljenskom koncertu, koga je dobojski hram kulture organizovao dvadesetprvi put uoči velikog pravoslavnog praznika – Bogojavljenja. Dobojska publika uživala je u koncertu bijeljinskog hora „Srbadija“ i ansambla „Bisernica“. Predstavili bogat repertoar srpskih narodnih pjesama.

– To je naša dugogodišnja saradnja. Mi smo oba društva iz Bijeljine. Zajedno smo nastupali i u našem gradu, ali i u drugim mjestima,izjavila je dirigent Jelena Milićević – Trakilović.

Umjetnički rukovodilac SPCD „Srbadija“ Desanka Trakilović je kazala da je raduje što grad Doboj otvorio svoje srce da primi ova dva društva iz Bijeljine u vrijeme pravoslavnih praznika.

– Meni je ovaj grad poznat obzirom da sam prije više od 30 godina dolazila i kao đak i kao profesor.Srećna što postoje ljudi koji inkliniraju ka kulturi, koji se bore i okupljaju nas na jedan ovakav svečarski način, rekla je Trakilovićeva.

Šef ansambla „Bisernica“ Ranko Zarić je istakao da im uživanje sarađivati sa horom „Srbadija“, prije svega jer je riječ o renomiranom horu najboljem na našim prostorima.

– Samim tim što sarađujemo sa njima je i nama jedno priznanje. Ovakav koncert smo imali u Bijeljini nekoliko puta i drago nam je što u Doboju možemo predstaviti jedan lijep kulturan program. Obrađena stara srpska tradicionalna muzika za hor i orkestar, za muzičke instrumente kao što su violina, harmonika, klarinet, flauta, na jedan zanimljiv i nesvakidašnji način, kazao je Zarić.

RTV Doboj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *