Doboj: Obezbijeđeno grijanje u tri osnovne škole

DOBOJ, 24. JANUARA /SRNA/ – Dobojske osnovne škole "Sveti Sava", "Vuk Stefanović Karadžić" i "Dositej Obradović" raspolažu dovoljnom količinom energenata za grijanje da bi se nastava tokom zimskog perioda odvijala nesmetano.
Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Radmila Dakić rekla je Srni da je za grijanje centralnog objekta i četiri područne škole potrebno obezbijediti oko 80.000 KM godišnje. 

"Škola za grijanje izdvaja veoma velika sredstva. Samo mjesečni troškovi grijanja centralne škole veći su od materijalnih sredstava koje škola dobija za mjesečne troškove od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske", navela je Dakićeva. 

Ona kaže da je objekat centralne škole priključen na grijanje koje obezbjeđuje Gradska toplana, dok se područne škole griju na ugalj i drva, koji su na vrijeme obezbijeđeni. 

Dakićeva ističe da je radi povećanja energetske efikasnosti potpuno saniran objekat centralne škole, u područnoj školi u Lipcu saniran je krov škole, urađena izolacija i nova fasada, te zamijenjena stolarija, a u područnoj školi u Ševarlijama u toku je druga faza projekta energetske efikasnosti. 

Direktor Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" Milan Gojković rekao je da raspolažu sa dovoljno energenata za grijanje centralnog objekta i dvije područne škole Grapskoj i Kostajnici, za koje u prosjeku godišnje bude utrošeno oko 80.000 KM. 

"Centralni objekat nalazi se u sistemu grijanja Gradske toplane. U okviru projekta povećanja energetske efikasnosti izvršena je toplifikacija zidova i krova objekta nakon što je sanirana šteta od posljedica poplava iz 2014. godine", kaže Gojković. 

On je naglasio da se u centralnom objektu škole radi na postavljanju lifta za učenike sa ograničenim kretanjem, da bi im bili dostupni i kabineti na spratovima, što ovu školu čini jedinstvenom u Republici Srpskoj. 

Direktor Osnovne škole "Dositej Obradović" Vedran Gligorić rekao je da je za grijanje centralnog objekta i dvije područne škole u Makljenovcu i Miljkovcu potrebno obezbijediti oko 44.000 KM godišnje. 

"Nešto više od 3.000 KM mjesečno izdvaja se za grijanje objekta centralne škole koji je priključen na Gradsku toplanu, a preostali iznos za nabavku ogreva za potrebe dvije područne škole", naveo je Gligorić, dodajući da su objekti u projektu povećanja energetske efikasnosti, a radovi će biti nastavljeni na proljeće.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *