Doboj: Broj krivičnih djela u februaru smanjen

DOBOJ, 17. FEBRUARA /SRNA/ – Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Doboj u februaru je smanjen broj krivičnih djela za 41,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Načelnik Centra Dragan Prodanović rekao je na konferenciji za novinare da je u februaru evidentirano 78 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, od čega je 46 razriješeno, dodavši da nije bilo incidenata koji bi izazvali veću uznemirenost građana. On je ocijenio da je bezbjednosna situacija na području koje operativno pokriva CJB Doboj zadovoljavajuća. Prodanović je naveo da će u narednom periodu biti intenzivirane aktivnosti na rasvjetljavanju ranije počinjenih krađa za koje navodi da statistički opterećuju stanje, kao i na suzbijanju droge. “U domenu bezbjednosti saobraćaja zbog povoljnih vremenskih prilika aktivnosti će biti usmjerene i na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine”, naveo je Prodanović. On je apelovao da učesnici u saobraćaju prilagode brzinu stanju i uslovima na putu, poštuju ograničenja, te da pješaci i motociklisti koriste odgovarajuću zaštitnu opremu.

Prodanović je upozorio na pojačanu bezbjednost tokom izvođenja poljskih radova kako bi se spriječili požari. Načelnik Kriminalističke policije CJB Doboj Stevo Stupar rekao je da je nadležnom tužilaštvu podneseno 76 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 63 lica, od kojih je 19 povratnika u izvršenju krivičnih djela.
Okružnom tužilaštvu Doboj podnesena su tri izvještaja protiv tri lica zbog privrednog kriminaliteta. Ukupna pričinjena šteta iznosi 56.000 KM, koliko izinosi i ostvarena protivpravna imovinska korist. Načelnik Sektora policije Jovica Žigić rekao je da je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira smanjen za 10,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Zbog narušavanja javnog reda i mira uhapšeno je šest lica.

Tokom februara na području ovog centra evidentirano je jedno samoubistvo, te devet slučajeva nasilja u porodici. Na putevima u nadležnosti dobojskog CJB u februaru evidentirana je 61 saobraćajna nezgode, što je za 19,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Nisu evidentirane saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama, teže su povrijeđena četiri lica, dok je 16 lakše povrijeđeno. Žigić je naveo da je iz saobraćaja isključeno 350 vozača, što je za 24,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dodavši da je u 82 odsto slučaja razlog konzumiranje alkohola.

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *