Da li je Incko uputio izvinjenje Srbima?

U Sarajevu sutra  treba da bude održana sjednica Savjeta za implementaciju mira u BiH, gdje će se po ko zna koji put razmatrati stanje u BiH i sve dublje podjele koje postoje u bh. društvu.

Zanimljivo je i saopštenje Kancelarije visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u kome je apostrofirano da BiH nakon presuda , Mladiću, Prliću i ostalima, mora gledati u budućnost a ona treba biti zasnovana na istini, pravdi i pomirenju.

Međutim u istom saopštenju, Incko je  izrazio žaljenje što je njegova ranija izjava u kojoj je poistovijetio NDH sa Republikom Srpskom shvaćena  pogrešno.

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH, povodom nedavnih komentara pojedinih političara da bi se visoki predstavnik trebao izviniti zbog izjave koju je prije nekoliko mjeseci dao o NDH i RS, Feni je rečeno da je visoki predstavnik prije nekoliko mjeseci detaljno objasnio svoju izjavu i izrazio žaljenje zbog činjenice da je ona pogrešno citirana, a potom i pogrešno protumačena. –

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je i nedavno u izjavi beogradskim medijima kazao da nema susreta sa Inckom zbog njegove izjave o Republici Srpskoj zbog čega je tražio ranije izvinjenje.

IZ OHR-a je objašnjeno da je visoki predstavnik u originalnoj izjavi jasno kazao da takvi datumi ne bi trebali biti obilježavani te da „niko niti ne razmišlja“ da to učini kako su to neki tvrdili.

Također visoki predstavnik nije imao namjeru da bilo koga uvrijedi. Bez obzira, on upućuje svoje žaljenje onima koji su mogli biti povrijeđeni zbog njegove pogrešno interpretirane izjave. On ja tada takođe rekao, a želi ponoviti i danas, da nakon presuda Mladiću, Prliću i ostalima, moramo gledati u budućnost a ona mora biti zasnovana na istini, pravdi i pomirenju”, naveli su iz OHR-a na upit Fene za komentar.

Da li ovim Incko se izvinjava srpskoj strani i pokušava spustiti tenzije u BiH i na sjednicu Savjeta za implementaciju dovesti i srpske političare  iz Republike Srpske.

(BN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *