CJB Doboj provodi akciju „Budi odgovoran -veži pojas“

U okviru akcije koju provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom „Budi odgovoran – veži pojas“, Centar javne bezbjednosti Doboj u periodu od 01. do 29. februara tekuće godine provodi pojačanu kontrolu saobraćaja sa akcentom na kontrolu korištenja  bezbjednosnog pojasa.

Analizirajući saobraćajne nezgode sa posljedicama po lica u 2015. godini utvrđeno je da je broj povrijeđenih vozača, suvozača  i putnika povećan u odnosu na 2014. godinu, te da u vrijeme dešavanja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, vozači, suvozači i putnici u vozilima u velikom broju nisu koristili bezbjednosne pojaseve.

Centar javne bezbjednosti Doboj podsjeća vozače motornih vozila da u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraća na putevima u BiH, tokom vožnje na javnom putu obavezno moraju koristiti bezbjednosne pojaseve. Korištenje bezbjednosnog pojasa obavezno je i za punoljetne suvozače i putnike u vozilu, kao i za djecu koja se obavezno prevoze u sjedalicama sa ugrađenim bezbjednosnim pojasom u tri tačke vezivanja.

Na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisane kazne za nekorištenje bezbjednosnog pojasa za vozače, punoljetne suvozače i putnike u vozilu iznosi 30,00 KM. Zbog prevoženja djece u vozilima bez sjedalica vozaču se izriče novčana kazna u iznosu od 40,00 KM.

U toku 2015. godine policijski službenici Centra javne bezbjednosti Doboj izdali su ukupno 7.693 prekršajna naloga zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača, suvozača i putnika u vozilu, dok je zbog nekorištenja sjedalica prilikom prevoza djece u vozilu kažnjeno 100 vozača.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *