Čelendž fond predstavljen dobojskim privrednicima

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća  (RARS) u saradnji sa dobojskom Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, u Doboju je danas organizovala info dan za privredne subjekte koji su zainteresovani za prijavu na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Challenge fonda. Predstavljeni su kriterijumi i način prijavljivanja za ova sredstva, za koja se aplikanti mogu prijaviti do 12. juna.

Doboj, 19.maj – Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednih preduzeća Marinko Đukić rekao je da će se grantovi dodjeljivati poslovnim subjektima koji dostave kvalitetne aplikacije i čije su poslovne ideje inovativne, produktivne te društveno odgovorne.

-Vrijednost projekta je 3. 200. 000 evra, 2. 300.000 evra će biti direktno kroz granotve dodijeljeno  preduzećima u BiH. Preduzeće koje ispuni uslove imaće pravo na grant do 30.000 evra, s tim da su preduzeća dužna da projekte koje predlože sufinansiraju sa 50 odsto sredstva, rekao je Đukić.  On je dodao da se na javni poziv za sredstva iz Challeng fonda mogu prijaviti sva registrovana preduzeća u BiH kao i preduzetnici i zadruge.

Mićo Stanojević, član Challeng tima rekao je da u cilju sastavljanja što kvalitetnije aplikacije, aplikanti trebaju da se pridržavaju tri osnovna kriterijuma, a to su :

-Inovativnost ( nivo inovacije – da li je to značajno poboljšanje ili suštinski inovitet, gerografski obim projekta – da li je kroz aplikaciju obuhvaćena jedna ili više opština; što je veći obuhvat, više se vrednuje,  i kvalitetan opis projekta ),

-izvodljivost/održivost ( u ovoj grupi kriterijuma treba da se vodi računa o kapacitetu , da se jasno opiše kapacitet preduzeća/poslovnog subjekta) ,

-društvena korist ( predstavljanje pozitivnih efekata projekata za društvenu zajednicu, pije svega onih koji se odnose na zapošljavanje lica do 35 godina i rodnu ravnopravnost ).

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Doboju Predrag Đurić ovaj projekak je ocijenio kvalitetnim, te je pozvao dobojske preduzetnike da prouče kriterijume apliciranja za ovaj projekat, te se prijave za isti. On je rekao da je dobojska Agencija na raspolaganju svima koji su zainteresovani da apliciraju u smislu savjetodavne podrške, tj. pružanja pomoći oko popunjavanja obrazaca i sl.

Projekat „Izazov za promjenu“ u okviru kojeg je uspostavljen Challenge fond, provodi RARS i Sarajevska regionalna razvojna agencija Serda, a finansijski ga podržava Švedska agencija za međuanrodni razvoj i saradnju SIDA, odnosno Ambasada Švedske u BiH.

RTV DOBOJ
Novinar: Bojana Lugonjić
Foto: RTV Doboj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *