Busaju se u prsa, a lažno svjedoče!

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da porodicama poginulih srpskih boraca i civila koje odbiju da svjedoče protiv počinilaca ratnih zločina na Srbima treba ukinuti prava koja su ostvarila u resornom ministarstvu Vlade Republike Srpske.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Savčić je u emisiji “Puls” BN televizije rekao da je drastičan primjer suđenje Naseru Oriću koji je zbog odbijanja srpskih svjedoka da svjedoče o njegovim zločinima, Sud BiH donio oslobađajuću presudu.

“Moram i da prozovem Srbe koji odbijaju da istinito svjedoče u predmetima protiv Srba”, kaže Savčić i navodi primjer:

“Neki svjedok je svjedočio da je, za vrijeme dok je bio pritvoren u policijskoj stanici, bio uskraćen za hranu i vodu, što je laž. A imamo čovjeka Srbina koji je bio zadužen da sprema hranu i da je pritvorenicima dostavi. On je trebao da se pojavi na sudu i samo to potvrdi. I on je to odbio. A sutra će se taj isti pojaviti na bilo kojem mjestu, pa i u Boračkoj organizaciji ili institucijama Srpske da traži svoja prava i da se busa u prsa da je on borac najviše klase”, navodi Savčić.

Predsjednik Boračke organizacije Srpske je naveo da je Odbor porodica poginulih boraca pokrenuo inicijativu, te da se njima danas pridružio i Odbor ratnih vojnih invalida koji su podržali ovakav prijedlog.

“Mi se sljedeće sedmice na sjednici Predsjedništva Boračke organizacije moramo izboriti da ukinemo status takvim ljudima. Ako je vama neko preči tamo sa druge strane, koji je odgovoran za nečiju nečasnu smrt što je klasicno krivično djelo, onda bi ukidanje statusa za ta lica bilo sasvim korektno”, dodao je Savčić.

On smatra da u ovom slučaju i ne treba mijenjati zakon.

“Promjenom statusa automatski se gube prava. Radićemo na tome i nećemo odustati od toga da to tako i uradimo. Mi imamo primjere gdje dođe u Boračku organizaciju i traži sva prava koje je zakon predvidio za porodicu poginulog borca, a kada treba da svjedoči kao žrtva, onda ga nema. Da li ćemo sve mjeriti i živote i dijelove tijela u stotinama hiljada maraka ili imamo i neku drugu vrstu obaveze i odgovornosti”, poručio je Savčić u emisiji ”Puls” BN televizije.

(BN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *