Britanija odgodila izlazak iz EU za kraj 2017. godine?

LONDON, Stvaran izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi biti odgođen do kraja 2019. zbog poteškoća s kojima se susreće britanska administracija te zbog izbora u Francuskoj i Njemačkoj.

 

Vlada britanske premijerke Tereze Mej izvijestila je da se namjerava pozvati na član 50 Lisabonskog sporazuma početkom 2017.

Primjena člana otvara period dvogodišnjih pregovora, nakon čega određena zemlja napušta Uniju. Ako se član primijeni početkom 2017. njen stvaran izlazak iz EU biće početkom 2019.

Ali, Sunday Times piše da su britanski ministri upozorili visoke zvaničnike finansijskog sektora londonskog Sitija da se primjena člana 50 može ostvariti tek krajem 2017., što bi realizaciju Brexita odgodilo za kraj 2019.

„Ministri smatraju da bi se primjena člana mogla odgoditi do jeseni 2017.“, kazao je za Sunday Times izvor iz Sitija koji tvrdi da je o tome razgovarao s dvojicom ministara. Izborni kalendar Njemačke i Francuske prepreka za Brexit

„Oni jednostavno nemaju infrastrukturu za ljude koje bi trebali angažovati na ovome pitanju“, rekao je izvor.

I jedan neimanovani član britanskog kabineta za britanski je list rekao da „izvjesnu prepreku“ predstavlja i izborni kalendar Francuske i Njemačke.

Dva kruga francuskih predsjedničkih izbora održavaju se 23. aprila i 7. jula 2017., a savezni izbori u Njemačkoj u jesen 2017.

Nakon referenduma održanog 23. juna na kojem su se Britanci većinom izjasnili za izlazak Velike Britanije iz EU, premijerka Mej, koja je na toj funkciji naslijedila Dejvida Kamerona, osnovala je ministarstvo zaduženo za nadzor pregovora o Brexitu. Ali njegov ministar Dejvid Dejvis dosad je uspio angažovati samo polovinu potrebnih ljudi.

 

Izvor: agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *