Bosna odmah da objavi rezultate popisa!

Na rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH uloženo 169 amandmana, poslanici kategorični. To je uslov za dalji napredak zemlje na putu ka EU, naveli evropski parlamentarci

Bosna i Hercegovina mora što prije da objavi rezultate popisa stanovništva!

To je suština jednog od 169 amandmana podnijetih na Nacrt rezolucije o BiH, evropskog povjerenika za BiH Dana Prede, a o dokumentu čiji je on predlagač u ponedjeljak je vođena rasprava na Komitetu za spoljnu politiku Evropskog parlamenta.

Predi je upućeno 169 amandmana na nacrt dokumenta o BiH, koji bi već krajem marta trebalo da bude usvojen u EP.

– BiH mora što prije da objavi rezultate popisa stanovništva iz 2013. Upravo su rezultati popisa jedan od uslova za dobijanje i popunjavanje upitnika koji će Evropska komisija poslati na adresu institucija BiH nakon prihvatanja aplikacije za članstvo u EU – podvučeno je u amandmanu na Rezoluciju o BiH.

U Rezoluciji se poziva Savjet Evropske unije da prvom prilikom razmatra aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže, za “Novosti”, da je Rezolucija o BiH izbalansiran i realan dokument koji u potpunosti poštuje nadležnosti RS.

– Bošnjački političari moraju odustati od politizacije popisa stanovništva, posebno u dijelu koji se tiče ljudi koji ne žive i ne rade u BiH. Dogovor mora da bude postignut u Centralnom popisnom odboru, ali uz uvažavanje RS – naglasio je Prodanović.

 

Izvor: večernje novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *