Boska ne vraća novac Republici Srpskoj

Sedam godina građani Republike srpske čekaju da kupac Robne kuće „Boska“, konzorcijum „Delta-Zekstra“, vrati pola miliona maraka pozajmice Vladi odnosno građanima Srpske. Nije izvjesno hoće li taj novac ikada biti vraćen. Spor ministarstva trgovine i kupca „Boske“ nalazi se na okružnom privrednom sudu u Banjaluci. U kojoj je fazi, niko ne želi da potvrdi.

“Boska”, odnosno njeni vlasnici, još nisu vratili pola miliona maraka Republici Srpskoj. Vlada je rješenjem iz jula 2009. godine dala saglasnost da se robnoj kući uplati kao pozajmica gotovo pola miliona maraka za izmirenje obaveza prema radnicima. Za potpisivanje ugovora zadužen je ministar trgovine Predrag Gluhaković. Konzorcijum “Delta-Zekstra” obavezao se da će pozajmicu Vladi vratiti do 31. januara 2010. godine. Ministarstvo trgovine i turizma pokrenulo je tužbu za naknadu štete kod Okružnog privrednog suda u Banjalucii u martu 2011. godine.

Iz Okružnog privrednog suda Banjaluka nisu nam odgovorili u kojoj fazi je predmet po tužbi Ministarstva trgovine. Na isto pitanje nisu odgovorili ni iz ministarstva.

Na dan potpisivanja ugovora, u “Boski” je bilo zaposleno 254 radnika. Tehnološkim viškom nakon privatizacije proglašena su 242. Obaveze prema radnicima koji su proglašeni viškom platila je Republika Srpska, a ne kupac, iako je privatizacionim ugovorom jasno definisano da je to obaveza kupca. I pored kršenja ugovora, Vlada nikada nije ni pokušala da raskine ugovor.

“Boska” odnosno njeni vlasnici IRB-u Republike Srpske, zvanično zaključno sa krajem februara ove godine, na ime dospjelog duga na ime obveznica koje je kupila Investiciono razvojna banka, duguju četiri miliona maraka. IRB je i pored preporuka revizora da se radi o riziku, kupila obveznice “Boske” ukupne vrijednosti petnaest miliona maraka.

 

Izvor: bn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *