Bil Gejts uz vladu SAD protiv Applea

Osnivač Microsofta Bil Gejts stao je na stranu američke vlade u sporu s Appleom i naveo da Apple treba da pomogne vlastima da otključaju iPhone koji je koristio jedan od napadača u San Bernardinu.

Nasuprot Gejtsa, šefovi većine velikih tehnoloških firmi su podržali Apple, od kojeg je traženo da obezbjedi program koji bi omogućio Federalnom istražnom birou (FBI) da pristupi podacima s telefona napadača.

Apple navodi da vlade, kako SAD tako i u inostranstvu, posle mogu da iskoriste taj program u drugim slučajevima, što bi ugrozilo privatnost korisnika iPhonea.

Gejts je u intervjuu objavljenom u današnjem Fajnenšl tajmsu rekao da je “ovaj specifičan slučaj u kojem vlada traži pristup informacijama” poput naloga policije da dobije podatke od telefonskih kompanija.

Velike tehnološke kompanije Google, Facebook i Twitter prošle nedelje su izrazile podršku Appleu u sporu s američkom vladom oko enkripcije koja se koristi za bezbjednost iPhone smartfona.

Američki sud naložio je Appleu da pomogne istražiteljima da “uđu” u iPhone koji je koristio jedan od učesnika napada u San Bernardinu u decembru 2015. godne, kada je ubijeno 14 ljudi.

Taj nalog suda bi mogao da postavi okvir za pravni spor koji bi mogao da odredi da li tehnološke kompanije ili vlasti imaju poslednju reč o tome kakva će biti zaštita smartfona.

 

Izvor: agencije

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *