Azil na Preslici u sve boljem stanju

 U Azilu za pse na Preslici smješteno je oko osamdeset pasa. Svi psi su vakcinisani, očišćeni od parazita i čekaju na udomljavanje. Zahvaljujući lokalnoj zajednici, donatorima i volonterima, azil je opremljen adekvatnim boksovima, a mjesečno na ovu adresu pristiže oko pola tone pseće hrane.

Volonter Svjetlana Bjelogrlić ističe da je stanju u azilu u dosta dobrom stanju u odnosu na predhodne godine. Kako je kazala , psi se uglavnom udomvljavaju u Holandiji i Finskoj, dok je lokalno stanovništvo manje zainteresovano za to.

-Žao mi je što Dobojlije nemaju osjećaj za zbrinjavanje životinja. Oko stotinu pasa u poslednjih nekoliko mjeseci smo udomili u Holandiji i Finskoj, ali to ne mijenja drastično stanje na „Preslici“. Svake nedjelje zateknemo po nekoliko legala napuštene štenadi. Zbog toga apelujem na vlasnike, da sterilišu svoje ljubimce, jer je to najefikasnija mjera dugoročnog smanjenja populacije napuštenih životinja, koja na direktan način smanjuje nekontrolisano razmnožavanje  napuštenih životinja i životinja koje imaju vlasnika, navodi Bjelogrlić .

V.D. direktora „Preslica“ Milan Peulić apelovao je na građanstvo da pse ne ostavlja na ulici ili u krugu ovog Sportsko-rekracionog centra već da ih direktno predaju u azil, kako bi adekvatno bili udomljeni, samim tim kako bi se smanjilo njihovo prisustvo na ulici.

Apel za sterelizaciju pasa

Peulić kaže da ovo prihvatilište godišnje organizuje više besplatnih akcija sterelizacije, kako za napuštene tako i za vlasničke pse. Prošle sedmice na tome su radili veterinari iz Slovenije, kojima je ovo bila četvrta godina kako posjećuju azli na Preslici.


-Prije samog operacionog zahvata, pas se prvo pregleda, da nema kakvo oboljenje, potom se obrije i očisti te uspava sedativom kako bi se pristupilo stereliazciji. To je rutinska hirurška intervencija koja traje tridestak minuta, a oporavak psa traje dan, dva. Kada vlasnici odluče da svog ljubimca dovedu na sterelizaciju, poželjno je da ih prije toga ne hrane, objašnjava Panuša Šumet, veterinar iz Ljubljane.


Besplatnu sterelizaciju za svog ljumica iskoristio je i Emir Rahmić iz Doboja.

-Imam Pulina, koji umjesto ovaca čuva kuću. I ranije sam htio da ga sterlišem, ali mi je bilo puno skupo. 120 KM su mi tražili za tu uslugu u jednoj veterinarskoj ambulanti, tako da mi je ova akcija na „Preslici“ dobro došla, kaže Rahmić.


U dobojskom azilu za pse , smješten je i veliki broj vlasničkih pasa, a jedan od njih je i zlatni retriver, koji je trenutno u potrazi za vlasnikom.

RTV Doboj

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *