Aprilski snijeg rušio stabla i elektromrežu

SARAJEVO, BANJALUKA – Snježne padavine usred aprila prouzrokovale su brojne probleme u saobraćaju, elektrosnabdijevanju i vodosnabdijevanju širom BiH, a najveću štetu trpe poljoprivredni proizvođači.

Za mnoge ekipe komunalnih službi danas je bilo puno posla jer su morali otklanjati kvarove, čistiti puteve i sanirati posljedice nevremena.

Vozačima se savjetuje oprez, posebno tamo gdje su kolovozi pod snijegom, i upotreba zimske opreme, a zimska služba će nastaviti s radom sve dok bude potrebno. Saobraćaj se danas u višim predjelima odvijao otežano zbog snijega, slomljenog drveća na kolovozu i odrona kamenja.

I sutra se očekuje oblačno i hladno sa susnježicom ili snijegom.

Drveće popadalo na auta i puteve

Mnoga stabla su u Sarajevu pod pritiskom snijega i pod udarom nevremena pala, pa su se neka rušila direktno na automobile zbog čega su intervenisali i pripadnici policije. Prema prvim informacijima, nema povrijeđenih.

Iz JKP “Park” kazali su da su imali više od 300 intervencija zbog polomljenih grana i srušenih stabala, ali da nemaju tačnu informaciju koliko je automobila oštećeno.

Pojasnili su da je najveća šteta na stablima na područjima općina Novi grad i Novo Sarajevo, a u Vilsonovom šetalištu, koje je inače frekventno, su takođe dva stabla oborena. Mnogi građani su zbog nevolja sa snijegom kasnili na posao.

“U mojoj ulici grtalica nije prošla, nama čisti privatnik s kojim je opština sklopila ugovor, ali vjerovatno nije izašao na teren jer se zvanično završila sezona zimske službe. Sreća pa su džip i dva auta uspjela proći pa su napravili špure, tako da smo se spustili autom, boga moleći da ko ne naiđe iz suprotnog pravca, jer se na nekim mjestima ne bismo imali gdje skloniti. U našem naselju je nestalo i struje, a samim tim nemamo ni vode ni grijanja”, kazala je jedna mještanka naselja Kremeš, opština Vogošća.

U Trebinju nisu imali nevolja sa snijegom, ali jesu s olujnim vjetrom, koji je lomio grane i dizao crijep sa krovova, pa su na popravkama krovova viših zgrada intervenisali i pripadnici Vatrogasne jedinice Trebinje.

Bez struje i vode zbog kvarova

Nevrijeme je prouzrokovalo mnoge kvarove na elektromreži, a samo na području Tuzlanskog kantona bez struje je danas bilo više od 16.000 korisnika. U mraku se našlo i preko 8.000 korisnika na području Srednjobosanskog kantona, a u Zeničkodobojskom kantonu bez struje su bila kompletna područja Zavidovića i Vozuće.

Teška situacija s električnom energijom bila je i u Varešu, Maglaju, Kaknju, Zenici i Visokom, dok su u Kantonu Sarajevo na više mjesta pali nadzemni vodiči koji su pod naponom.

Veliki problem sa strujom i vodom imali su mještani Sokoca, gdje je bez napona danas bilo 28 trafostanica, a nakon nestanka struje na crpnim pumpama na izvorištu Bioštica, veliki broj potrošača ostao je bez vode.

“Ukoliko ubrzo ne dođe do otklanjanja kvara, bez vode će ostati gradsko naselje Sokolac sa oko 6.000 stanovnika, sva prigradska naselja i devet sela”, rekli su u sokolačkom komunalnom preduzeću.

Dodali su da su bez struje ostale i pumpe na izvorištu Kržulj na Romaniji.

“Prvi put se suočavamo s ovakvom situacijom da vode istovremeno nema na svim vodosistemima”, upozorili su u ovom preduzeću.

U Rogatici su danas bez napona bili dalekovodi Matino brdo i Kozići i kompletno područje mjesne zajednice Borike, a u Istočnom Novom Sarajevu dalekovodi Tilava i Ivanić, te mjesna zajednica Vojkovići.

U Trnovu je bio u kvaru dalekovod Kijevo, a u Foči je bez napona bilo kompletno područje mjesne zajednice Miljevina i dalekovod Slatina.

Kvarova je bilo i na nekoliko dalekovoda “Elektrodistribucije” Banjaluka, a najteža situacija je u opštinama Kneževo/Skender Vakuf i Kotor Varoš, dok su kvarovi u manjem obimu evidentirani u opštini Čelinac i na Manjači.

Strada voće i povrće

Snijeg koji je pao nanio je štete posebno voćarima u BiH, ali veliki strah od narednih dana imaju poljoprivrednici, jer ako se obistini vremenska prognoza, biće uništeni voće, krompir, grah, a štete će biti višemilionske.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je danas da je snijeg koji je podao od utorka poslijepodne već napravio štetu na nekim vrstama voća i sadnicama, a najviše su stradale maline i kruška.

Istakao je da se ovaj snijeg i može pretrpjeti, ali strahuju od mraza. Naglasio je da se boji da kruška neće opstati jer ona ne trpi ni niže temperature u plusu, a pogotovo minus koji se najavljuje.

“Najavljuje se da će više jutara biti mraz i to će onda imati daleko teže posljedice nego prošle godine kada je jedno jutro bio mraz i kada je samo u jednom dijelu bila šteta od 25 miliona KM, a sada mraz treba da obuhvati sve i to više dana. Nemamo opremu za odbranu od mraza”, kazao je Dojčinović i dodao da hemijska sredstva, odnosno stimulansi za podizanje energije stabla, su skupi i bez rezultata.

Prema riječima Dragana Pavlovića, predstavnika Koordinacije udruženja poljoprivrednika u FBiH i predsjednika Seljačkog saveza FBiH, bilo je malo mraza na krompiru, a zbog snijega u nekim mjestima kao što je Drvar imaju problema i s animalnom proizvodnjom jer su već pustili stoku na pašnjake.

Kaže da je ipak veliki strah zbog prognoza za četvrtak, petak i subotu ne samo za mladi krompir koji uskoro treba da se vadi iz zemlje, nego i za voće.

“Ako bude kako je prognoza, da će biti led i minus, biće katastrofa! Od voća, krompira, graha neće ostati ništa”, istakao je Pavlović.

Napomenuo je da je već nestalo zaštitne folije u apotekama koja povećava temperaturu, a malo ko može da kupi motore za prskanje vodom koja razbija led i ne dozvoljava da smrzne.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *